1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Önkormányzati választás 2019

Önkormányzati választás 2019 A 2019-es Önkormányzati Választások eredménye Berettyóújfaluban - a szavazatok 100%-os feldolgozottsági állása szerint - az alábbiakban olvasható. Forrás: valasztas.hu Teljes cikk...

Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket! Az elmúlt években elért eredmények védelmére hívta fel hallgatóságát Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken a Fidesz-KDNP országjárásának berettyóújfalui állomásán. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...

"...hát így vagyunk már. Eltelt az idő.” - A szépkorúakat köszöntötték

Berettyóújfalu Város Önkormányzata az Idősek Világnapja alkalmából a szépkorúakat köszöntötte 2019. október 3-án a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Az est meglepetéseként Kovács Kati adott koncertet. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...
  • Önkormányzati választás 2019

    Önkormányzati választás 2019

  • Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

    Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

  • "...hát így vagyunk már. Eltelt az idő.” - A szépkorúakat köszöntötték

Previous
Next

Ételosztó szekrények kerülnek kihelyezésre Berettyóújfaluban

Berettyóújfaluban - polgári kezdeményezésre és számos országos példát követve - a közeljövőben két szabadtéri ételosztó szekrény kerül kihelyezésre - jelentette be a mai sajtótájékoztatón Bónácz János Berettyóújfalu alpolgármestere és Juhász Erika, az ötletgazda. Mint megtudtuk, a város vezetése örömmel állt a kezdeményezés mellé, és a szekrények megvásárlásával segített elindítani azt.

Hazánkban az első ételdobozt a pécsi Irgalmas Betegápoló Rend Rendháza és Kórház kerítéséhez illesztették 2012-ben, Morvay Imre Pió atya kezdeményezésére. Azóta több város is követi az ő példáját, Berettyóújfaluban az OTP főbejáratával szemben, illetve Berettyószentmártonban a Posta épületében kapnak helyet a szekrények. 

Ételosztó szekrény Berettyóújfaluban 05Az alpolgármester elmondta, számos egyéb kezdeményezés is van a városban, amellyel akár az önkormányzat, akár civil szervezetek vagy magánemberek rászorulókat segítenek, nyilván mindenki a saját látóterébe kerülőket részesíti előnyben. Ezért is örültek az újabb kezdeményezésnek, amely az év bármely napján segítséget nyújthat a nehéz helyzetben lévőknek. Az önkormányzat mellett a KÖSZI is részt vállal a karitatív akcióban meleg étel adományozásával, illetve a Bihari Szociális Szolgáltató Központ munkatársa, Gógán Péterné Gyöngyi a nyugdíjasklub dolgozóival együtt segít a berettyószentmártoni ételosztó szekrény tisztántartásában és felügyeletében.

Juhász Erika - az ötletgazda ellárulta, egy közösségi portálon látta, hogy az ország több városában már sikeresen múködik a rászorulók ily módon történő megsegítése. Arra gondolt, Berettyóújfaluban is elindítja ezt a kezdeményezést, és nagy meglepetésére már az első napokban rengetegen jelezték, hogy örömmel támogatják, segítik terve kivitelezésében.

A doboz lényege: bárki beletehet bármilyen tartós élelmiszert, süteményt, készételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, édességet, pékárut, vagyis minden emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert, alapanyagot. Az otthon elkészített, megmaradt ételeket is be lehet helyezni, ebben az esetben a dobozra rá kell írni a készítés – nem az ételdobozba helyezés! – dátumát, valamint a doboz tartalmát. A szekrényekből a rászorulók egyszerre legfeljebb három tételt vehetnek ki.

Ételosztó szekrény Berettyóújfaluban 04
Minden kihelyezett dobozhoz tartozik majd egy önkéntes csapat, akik naponta ellenőrzik a dobozban lévő élelmiszereket, ételeket és ügyelnek a higiéniára. A dobozok biztonságára térfigyelő kamerák és a helyi polgárőrség vigyáz majd.

Erikától az is megtudtuk, mivel magánemberek karitatív tevékenységéről van szó - ami magánétkeztetésnek minősül - nincs szükség NÉBIH engedélyre, viszont azt mindenképpen feltüntetik majd a szekrényeken, hogy az ott tárolt élelmiszerekből mindenki saját felelősségére fogyaszt. 

A kezdeményezés hosszútávú, sikeres működéséhez várjuk olyan önkéntesek jelentkezését, akik szívesen vállalnák a szekrények ellenőrzését, tisztán tartását, illetve szükségünk lenne olyan helyi zöldségesek, pékségek, éttermek, kisebb boltok támogató együttműködésére, akik szívesen felajánlanák megmaradt termékeiket. 

Az önkéntesek és támogatók jelentkezését az Ételt adok ételt kapok Berettyóújfalu nyílt csoportban, vagy a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.  email címre várjuk!