1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Önkormányzati választás 2019

Önkormányzati választás 2019 A 2019-es Önkormányzati Választások eredménye Berettyóújfaluban - a szavazatok 100%-os feldolgozottsági állása szerint - az alábbiakban olvasható. Forrás: valasztas.hu Teljes cikk...

Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket! Az elmúlt években elért eredmények védelmére hívta fel hallgatóságát Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken a Fidesz-KDNP országjárásának berettyóújfalui állomásán. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...

"...hát így vagyunk már. Eltelt az idő.” - A szépkorúakat köszöntötték

Berettyóújfalu Város Önkormányzata az Idősek Világnapja alkalmából a szépkorúakat köszöntötte 2019. október 3-án a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Az est meglepetéseként Kovács Kati adott koncertet. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...
  • Önkormányzati választás 2019

    Önkormányzati választás 2019

  • Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

    Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

  • "...hát így vagyunk már. Eltelt az idő.” - A szépkorúakat köszöntötték

Previous
Next

Megtörtént a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ünnepélyes alapkőletétele

2019. május 22-én ünnepélyes keretek között került sor a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ alapkőletételére Berettyóújfaluban, a Gróf Tisza István Kórház melletti területen. KÉPGALÉRIA

Börtönkórház alapkőletétele 09Beszédet mondott Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Schmehl János bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója.

Schmehl János bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese jelentésében kiemelte, minden kollégája nevében büszke arra, hogy ismét egy olyan mérföldkőhöz érkeztünk, amely kézzelfogható, maradandó értékekkel gazdagítja majd a szervezett munkát.

Minden egyes tevékenységgel azt kívánják bemutatni, hogy Magyarországon a büntetés-végrehajtás folyamatosan, dinamikusan megújuló rendvédelmi ágazattá fejlődött, amelyben a haladás és a korszerű megoldások keresése alapvető célként, követelményként fogalmazódik meg. A 2019-es év elején átadásra került a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. Egy olyan modern börtön került megépítésre, amely nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A meglévő intézeteket pedig folyamatosan korszerűsítik, fejlesztik. A Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ alapkövének letételével egy országos viszonylatban is egyedülálló intézmény építése kezdődik meg.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő ünnepi beszédét egy személyes „vallomással” kezdte, miszerint képviselői pályafutása során sok alapkőletételen vett részt, de ilyenen, mint a mostani, még soha.

Mint elmondta, a reformkor előtt a büntetések súlya játszott elsődleges szerepet, a fogvatartottak egészségi állapota másodlagos tényező volt. A reformkor után ebben jelentős változás történt. A mai napon egy olyan intézmény alapkövét tesszük le, amelyet több lakossági fórum és még egy népszavazás is megelőzött. Több város is versengett azért, hogy ezt a lehetőséget megkaphassa. Végül Berettyóújfalut találták alkalmasnak és érdemesnek arra, hogy az intézmény itt épüljön fel. Egy jelentős mértékű beruházás került városunkba, amely komoly munkahelyteremtő erővel bír és a Gróf Tisza István Kórház is komoly eszközbeszerzésben részesül.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere visszaemlékezett arra, hogy két éve, május 25-én született meg az az első képviselő-testületi határozat, amely szerint ezt a területet a Magyar Állam tulajdonába adja az önkormányzat. Az azóta eltel két év sok tanulsággal szolgált, sok tapasztalatot, emberi kapcsolatokat szereztünk.

Az eddigi elhagyatott terület helyett egy rendezett kép fogad minket, ahol egy 21. századi feltételeknek megfelelő intézmény fog felépülni. Polgármester úr bízik abban, hogy mindenki számára bizonyossá fog válni ennek a döntésnek a helyessége és előremutató lesz a beruházás.

Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy meghatódottsággal áll egy olyan országos jelentőségű esemény első lépésének meghívottjaként, amely megvalósulása után évtizedekig fogja szolgálni a büntetés-végrehajtás egészségügyi feltételeinek biztosítását. Főigazgató úr büszke arra, hogy ebben az országos hatókörű feladatban szerepet vállaltunk és a megfelelő vizsgálatokat követően, erre alkalmasnak bizonyultunk.

A Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ ideköltözésével olyan ellátási és diagnosztikai tevékenységek fognak nálunk megjelenni, amelyek a városban eddig elérhetetlenek voltak és nem is kaptunk volna rájuk működési engedélyt (pl. MR diagnosztika, művese ellátás). Ezek az eszközök, ellátások a civil lakosság számára is elérhetőek lesznek.

Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes kiemelte, ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték és azt mondhatjuk, hogy Magyarország biztonságos ország. Őrzi identitását, megvédi a biztonságát és növeli versenyképességét.

A büntetés-végrehajtás személyi állománya jelentős feladatot lát el a biztonság fenntartásáért a mindennapokban is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 200-220 fogvatartott egészségügyi ellátására 5 milliárdért épülő új börtönkórházban 110 egészségügyi alkalmazottal számolnak, melyet nagyrészt helyi munkaerőből kívánnak betölteni. Ez a berettyóújfalui képzett ápolók elhelyezkedését biztosítja majd, további 70-80 embernek pedig biztonsági őri, börtönőri, takarítói állást kínál a létesítmény. A mintegy egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jelentősen bővülhet a kórház műszerezettsége, mely a betegellátás színvonalasabbá tételét vonzza maga után. Jelenleg MR-vizsgálatra a helyieknek Debrecenbe kell utazniuk, a beruházás megvalósulása után viszont  Berettyóújfaluba is telepítenek ilyen berendezést.

Az ünnepségen elhangzott, az intézmény előreláthatólag másfél év múlva kerül átadásra.

Börtönkórház alapkőletétele 02

bk2