1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Önkormányzati választás 2019

Önkormányzati választás 2019 A 2019-es Önkormányzati Választások eredménye Berettyóújfaluban - a szavazatok 100%-os feldolgozottsági állása szerint - az alábbiakban olvasható. Forrás: valasztas.hu Teljes cikk...

Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket! Az elmúlt években elért eredmények védelmére hívta fel hallgatóságát Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken a Fidesz-KDNP országjárásának berettyóújfalui állomásán. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...

"...hát így vagyunk már. Eltelt az idő.” - A szépkorúakat köszöntötték

Berettyóújfalu Város Önkormányzata az Idősek Világnapja alkalmából a szépkorúakat köszöntötte 2019. október 3-án a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Az est meglepetéseként Kovács Kati adott koncertet. KÉPGALÉRIA Teljes cikk...
  • Önkormányzati választás 2019

    Önkormányzati választás 2019

  • Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

    Varga Judit: Védjük meg az eredményeinket!

  • "...hát így vagyunk már. Eltelt az idő.” - A szépkorúakat köszöntötték

Previous
Next

Családbarát Önkormányzat Dijban részesült Berettyóújfalu

A Nagycsaládosok Egyesülete és a Kopp Mária Intézet által odaítélt díjat a Parlament Vadász termében Muraközi István polgármester és Kovács Lászlóné irodavezető vette át. Gratulálunk!

A települési önkormányzatok bevált családbarát programjait az egész Kárpát-medencében ismertté kellene tenni, hogy bárhol bevezethetők legyenek - mondta Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke szerdán Budapesten.

Lezsák Sándor a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáját köszöntötte és részt vett a NOE díjátadóján a Parlamentben. Az alelnök családbarát kislexikon kiadására tett javaslatot a NOE-nak az olyan jó gyakorlatok, programok összegyűjtésére és bemutatására, mint például a babazászló, a komatál vagy a babafaprogram. Azt hangoztatta, nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált, a valóságban is helytálló, családokat segítő kezdeményezéseire.

A NOE Családbarát önkormányzat díját tizenhat település érdemelte ki: a főváros VI., XI., XVI. és XXI. kerülete, valamint Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata, Vác, Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény és Ópusztaszer.

csaladbarat02


 


Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a díjátadón a pályázatokat értékelve azt hangoztatta, hogy az önkormányzatok és a helyi közösségek közötti kölcsönös bizalomnak köszönhetően születnek meg a helyi családbarát intézkedések. Arra hívta fel a figyelmet, ahol a családok jól érzik magukat, aktív tagjai lesznek a helyi közösségeknek.
A rendezvényen kiosztott NOE-közlemény szerint a szakmai elismerést is elnyerő önkormányzatok számára lehetőséget ad a díj arra, hogy csatlakozhassanak a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához (European Large Families Confederation).

Fűrész Tünde, a kormány családpolitikai döntéseinek előkészítését szakmailag segítő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke azt hangoztatta, hogy a családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladatuk.

Az önkormányzatok szerepét kiemelve kiemelte: nélkülük nincs sem helyi, sem pedig nemzeti jövőkép. A magyar önkormányzatok elkötelezettek a családok mellett, hogy helyben, saját településeiken erősödjenek és gyarapodjanak, hiszen tudják, rajtuk keresztül erősödhetnek meg a helyi közösségek - mondta.

csaladbarat03


Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is azt hangoztatta, hogy Magyarország csak akkor lehet családbarát, ha az önkormányzatok is azok. Családalapítási, gyermekvállalási kérdésekben döntőnek mondta, hogy a kormányzati döntéseken túl a családok helyben hogyan tudják megszervezni az életüket, családbarátnak tartják-e azt a települést, ahol élnek, ebben pedig az önkormányzatok megkerülhetetlen szereplők.

A helyi közösségek sok helyen nagy tenni akarással fognak össze, hogy megkönnyítsék a családok életét - mondta. Hozzátette: azok a települések válnak az ország legélhetőbb helyeivé, ahol az önkormányzatok ezeket a kezdeményezéseket segítik. Közölte, számtalan példaértékű program működik már, és az a közös bennük, hogy igazodnak a helyi közösségek igényeihez. Lezsák Sándor javaslatára és a díjazott programokra utalva fontosnak mondta, hogy a széles nyilvánosság is megismerje ezeket a gyakorlatokat.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az önkormányzatok pontosan tudják: alapvető társadalmi érdek, hogy a családok a lehető legjobban működjenek, ezért feladatuk, hogy az "állammal karöltve" biztonságot teremtsen a számukra. Hogy a szülők nyugodtan merjék a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban hagyni gyerekeiket, abban óriási feladat hárul az államra és az önkormányzatokra. Utóbbiak ugyanakkor a kötelező feladataikon túl is sok ötlettel tudják segíteni a családokat. Ha a családok jól érzik magukat helyben, az az egész településen látszik - fűzte hozzá.

csaladbarat04


 

A díjról : A Nagycsaládosok Országos Egyesülete első alkalommal 2006. július 11-én, a Népesedés Világnapján a pozitív példák megerősítése céljával adta ki a Családbarát Önkormányzat Díjat. Ahogy akkor, ma is azt gondoljuk, hogy a Magyarországot és egész Európát érintő demográfiai helyzet miatt kiemelkedően fontos minden olyan program, szándék, intézkedés, amely a családok biztonságérzetét növeli annak érdekében, hogy merjenek gyermekeket vállalni. Sokmindent lehet tenni a családok érdekében, ha a település vezetőinek igazán fontos az ott élő családok sorsa, jól-léte. Gyakran nem is csak anyagiakról, mindössze szervezési kérdésekről, odafigyelésről van szó.

És persze arról is, hogy a település vezetése ne hivatalként, hatóságként, hanem ténylegesen a települést szolgáló testületként tevékenykedjen. Annak érdekében, hogy érezhető legyen, hogy az önkormányzat a törvények minimális szintűteljesítésén túl is értékeli a gyermeket nevelő családokat, és érdemi lépéseket is kész megtenni a település adottságaihoz és lehetőségeihez mérten.

Fontosak a családbarát szolgáltatások, nyitva tartási idők, közlekedési lehetőségek, a tiszta és egészséges környezet, s még annyi sok más, amely mind a gyermekes családok életét könnyíti meg.

Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere lapunknak így nyilatkozott:

- A Családbarát Önkormányzat díj sok konkrét intézkedés mellett annak is szól, hogy egy településen valamennyi nemzedék megbecsülése, aktív szerepvállalása biztosítva van. Berettyóújfalu díjában benne van ez a törekvés, és az elmúlt években az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, az intézmények, a szolgáltatók és a civil közösségek által közösen, komoly együttműködésben elvégzett munka.

Ez a díj is igazolja, hogy Berettyóújfalu valóban mindannyiunk városa, így mindannyiunknak sok tennivalója van még abban, hogy a megkezdett folyamatok ebben a szellemben mehessenek tovább! Köszönet az Önkormányzatnak és munkatársaimnak. A Családok Városát építjük!